در حال بارگذاری ...

برگزاری جشن تیرماه سیزده شو از آیین های کهن مازندران در آموزشکده فنی دختران آمل

که مازندران شهر ما یاد باد

همیشه بر و بومش آباد باد


به گزارش روابط عمومی دختران آمل، مازندران را نه به دریایش نه به جنگل اش باید شناخت که مازندران را به تاریخی به وسعت سرزمین های پرنعمت و پربرکتش باید از نو شناخت.
تیرماه سیزده شو از جشن های محلی مازندرانی هاست که قدمتی بسیار دارد و تاریخ آن به زمان های دور باز می گردد. این جشن در گذر زمان نام های دیگری نیز پیدا کرد و به اسم های تیرما سیزده شو، تیرما سیزده یا جشن تیرگان خوانده شد. سنتی که در میان جشن های محبوب طبرستانی ها (مازندران، گلستان و بخش هایی از گیلان) قرار دارد و در تاریخ سیزدهم تیر ماه تقویم طبری مصادف با دوازدهم آبان تقویم هجری شمسی برگزار و گرامی داشته می شود.

در مورد فلسفه جشن تیرماه سیزده شو دلایل مختلفی بیان شده است که از معروف ترین آن ها می توان به پیروزی کاوه بر ضحاک، گرامیداشت روز پرتاب شدن تیر از کمان آرش و تعیین مرزهای ایران زمین در جنگ با تورانیان، جشن تیرگان و حتی شب تولد حضرت علی اشاره کرد. در این میان اما روایت پرتاب تیر آرش و جشن تیرگان از بقیه معتبرتر و محتمل تر است. خاستگاه اصلی این جشن سرزمین طبرستان (مازندران و گلستان کنونی) بوده و در هر محله، روستا و شهر با آداب و رسوم و فرهنگ خاص آن مکان برگزار می شده است.

اگر چه در باره جشن تیرماه سیزده شو نظرات مختلفی وجود دارد ، ولی دیدگاه غالب این است که این جشن به عنوان شکرگذاری پشت سرگذاشتن یک سال زراعی برگزار می شد و به همین دلیل هم زمان برگزاری آن ماه آبان انتخاب شده که در تقویم طبری به آن ماه تیر گفته می شود.

مهمترین بخش جشن تیرماه سیزده شو در مازندران آماده کردن ۱۳ نوع خوراکی و خوردن آن در طول شب به همراه جشن و پایکوبی بوده است. امیری خوانی، گرفتن فال حافظ ، قصه گویی، شاهنامه خوانی و اجرای موسیقی محلی هم از جمله آیین های این جشن است.

به همین مناسبت و برای گرامی داشت فرهنگ و آیین های اصیل مازندرانی، جشن تیرماه سیزده شو با حضور کارکنان،دانشجویان و اساتید در آموزشکده فنی دختران آمل با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار شد.
مجریان جشن، دانشجویان فعال آموزشکده بودند که با لباس سنتی مازندرانی به استقبال این روز با شکوه رفتند.
در این جشن برنامه های متنوعی همانند پخش موسیقی سنتی مازندرانی و مسابقه چیستان مازندرانی برگزار شد و در پایان به برندگان جوایزی به رسم یادبود اهدا شد و از شرکت کنندگان پذیرایی به عمل آمد.
تقدیر و تشکر ویژه از سرکار خانم کلاردشتی، سرپرست گروه تربیت کودک و دانشجویان بسیجی دانشکده