برگزاری همایش ملی فناوریهای نوین در صنعت آب با نگرشی بر احیای دریاچه ارومیه در دانشگاه فنی و حرفهای استان آذربایجان غربی
با توجه به اهمیت موضوع آب و دریاچه ارومیه و همچنین رسالت دانشگاهها، دانشگاه فنی و حرفهای استان آذربایجان غربی با اخذ مجوزهای لازم از ستاد مرکزی دانشگاه اقدام به برگزاری «همایش ملی فناوریهای نوین در صنعت آب با نگرشی بر احیای دریاچه ارومیه» همزمان با روز ملی خلیج فارس و در دو بخش اجرایی و علمی با حضور مسئولین ملی و استانی در مورخه 10 اردیبهشت 98 نمود.
دکتر یعقوب پوراسد رئیس استانی دانشگاه فنی و حرفه ای دراین همایش که در سالن اجتماعات دانشکده فنی و حرفه ای شهید قاضی طباطبایی برگزار شد در تشریح اهداف برگزاری این همایش با بیان اینکه مدیریت منابع آبی و روان آب ها به منظور جلوگیری از بروز خسارت های احتمالی از مهم ترین مسائل روز کشور می باشد همچنین آشنایی مهارت محور دانشجویان دانشگاه فنی و حرفه ای استان با مسائل مربوط به حوزه آب و پاسخ گویی به برخی سؤالات عمومی جامعه نظیر پایان یا عدم پایان دوره خشکسالی کشور از مهم تربن اهداف برگزاری همایش حاضر است.
وی ادامه داد: طی ماه های آینده استارت آپی با عنوان ارائه ایده های فنی و علمی دانشجویان در حوزه صنعت آب برگزار خواهد شد تا ضمن کمک به اشتغال دانشجویان و تجاری شدن ایده های برتر از پتانسیل های این استارت آپ در راستای صنعت آب کشور و احیای دریاچه ارومیه نیز بهره مند شویم.
نادر قاضیپور نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی دیگر سخنران همایش ضمن تشکر از دانشگاه فنی و حرفه ای استان برای برگزاری چندین همایش تاثیرگذار در سال گذشته، اظهار کرد: دریاچه ارومیه پیش از بارشهای ابتدای سال جاری، زیر دو میلیارد مترمکعب آب داشت که اکنون این میزان به چهار میلیارد مترمکعب رسیده است.
وی اضافه کرد: از آنجایی که برای احیای دریاچه ارومیه ۱۴ میلیارد مترمکعب آب نیاز بوده و در حال حاضر کمبود ۱۰ میلیارد مترمکعبی آب در این دریاچه وجود دارد، باید گفت که هنوز دریاچه ارومیه احیا نشده و برخی تنها به دنبال جوسازی با شعار احیای دریاچه با بارشها هستند.
قاضیپور با درخواست از دانشجویان برای انجام مطالعات در ارتباط با تاثیر سدها عنوان کرد: وزارت جهاد کشاورزی نیز باید برای توسعه آبخیزداری در ارتفاعات بالا و احداث آببند در روستاهای استان تلاش کند تا ضمن صرفهجویی در مصرف آب، کشاورزی این منطقه نیز توسعه یافته و از بین نرود.
دکتر سیدهادی بهادری دیگر نماینده ارومیه و رئیس فراکسیون احیای تالابها و دریاچهها با اشاره به اینکه موضوع دریاچه ارومیه یک مسئله بینالمللی و ملی است و اگر برای احیای آن تلاش صورت نگیرد، زندگی مردم در این منطقه با خطر رو به رو خواهد شد، اظهار کرد: در سال ۹۲ صحبت از دریاچه ارومیه یک موضوع امنیتی و حتی در مواردی جرم بود و برخی نیز میگفتند که دریاچه ارومیه خشک شده است و صحبت از آن دیگر معنا ندارد تا جایی که حتی محققان هم بیان میکردند که روی دریاچه ارومیه باید خاک ریخت و فاتحه آن را خواند، اما بعدها احیای دریاچه ارومیه تبدیل به یک مطالبه مردمی شد.
دکتر احمدعلی کیخا رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی نیز در این همایش گفت:عدم تخصیص حق آبه طبیعی دریاچه ارومیه سبب خشکی آن شده است.
وی با بیان اینکه نهاد برنامه ریزی و توسعه کشور با مشکل مواجه است اظهار کرد: در سازمان برنامه و بودجه کشور بخش بودجه ای آن بر برنامه ریزی غالب شده است و امروز سازمان برنامه و بودجه بیشتر از اینکه به عنوان نهاد برنامه ریزی و توسعه مطرح باشد به عنوان یک نهاد توزیع اعتبار و بودجه مطرح است.
کیخا در خصوص خشکی دریاچه ارومیه با اشاره به اینکه سطح زیر کشت اراضی آذربایجان غربی از ابتدای انقلاب تاکنون بیش از 2 برابر افزایش داشته است این امر را موجب افزایش ۳میلیارد مترمکعبی نیاز آبی بخش کشاورزی استان برشمرد و تصریح کرد: عدم تخصیص حق آبه طبیعی دریاچه ارومیه و تخصیص آن به بخش کشاورزی در سال های اخیر موجبات خشکی دریاچه را فراهم ساخته است که نیاز به اصلاح دارد.
دکتر نادر قلی ابراهیمی دبیر ستاد توسعه فناوریهای آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: منابع آبی کشور با بهره گیری از برنامه ریزی علمی جامع به نحو صحیح قابل مدیریت است.
وی با اشاره به وقوع سیل در نقاط مختلف در کشور افزود: براثر بارندگی های اخیر در ابعاد سیاسی، اجتماعی و اقتصادی با چالش مواجه شدیم اما در هر مرحله توانایی های علمی مورد استفاده قرار گرفت و نتیجه به دست آمده موفقیت آمیز بود.
ابراهیمی در ادامه با بیان اینکه عوامل انسانی نقش مهمی در ایجاد چالش های جدید اقلیمی دارد، بیان کرد: بیش از 40 سد در حوضه آبریز هورالعظیم احداث شده که نقش مهمی در تولید ریزگردها دارد و کشور را در سال های اخیر با چالش جدید مواجه کرده است.
همایش در بخش علمی با سخنرانی کارشناسان صاحب نظر و با ایراد سخنرانی های علمی و فنی ادامه پیدا کرد. در این بخش دکتر علی اصغر اعلم الهدی از اعضای هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف و دبیر کمیته نمک زدایی وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری ، دکتر مجتبی نوری مدیر تحقیقات منابع آب کشور، مهندس علیاری از محققین منابع آبی و آبهای ژرف ، مهندس حمزه دوست از مخترعین فناوری های حوزه آب ، دکتر قربانزاده عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی ارومیه و متخصص فناوری اطلاعات و اینترنت اشیا ،مهندس طایفه رضایی کارشناس فناوری های نوین آبیاری ، مهندس مهدی ترقی کارشناس امور آب و محقق دریاچه ارومیه و مهندس عباس نژاد مدرس دانشگاه فنی و حرفه ای استان ، مطالب کارشناسی و کاربردی خود را به صورت سمعی و بصری ارائه نموده و به صورت کارگاهی به نکته نظرات و سوالات دانشجویان پاسخ دادند.
در انتهای مراسم بیانیه پایانی در هشت بند با تائید شرکت کنندگان قرائت گردید.