رئیس جمهور در آیین آغاز رسمی سال تحصیلی دانشگاهها و مراکز پژوهشی و فناوری کشور:
رفع مشکلات اقتصادی اولویت نخست کشور است/دانشگاه باید در کنار علم آفرینی، کارآفرین هم باشد
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه دانشگاه میتواند مبدا تحولات و مظهر اقتدار باشد، اظهار داشت: دانشگاه نقش مهمی در علم، فرهنگ، جامعه پذیری نسل جوان، انضباط، قانون مداری و مهارت آموزی دارد.
به گزارش اداره کل روابط عمومی به نقل به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی روز یکشنبه در آیین آغاز رسمی سال تحصیلی دانشگاهها و مراکز پژوهشی و فناوری کشور که در دانشگاه تهران برگزار شد، با تبریک آغاز سال تحصیلی جدید به اساتید، دانشجویان و کارکنان دانشگاهها گفت: این مراسم به عنوان احترام و کرنش در برابر علم، دانش، پژوهش و فناوری است و مخاطب این کرنش اساتید و دانشجویان عزیز ما هستند.
دکتر روحانی تصریح کرد: دانشگاه همانطور که امام (ره) فرمود میتواند مبدأ تحولات باشد و دانشگاه میتواند مظهر اقتدار باشد همانگونه که مقام معظم رهبری بر آن تأکید کرد.
رئیس جمهور با اشاره به حضور و نقش آفرینی فارغ التحصیلان دانشگاهها در عمده مدیریت های جامعه، نقش دانشگاه را برای آینده جامعه و مدیریت آینده کشور بسیار مهم برشمرد و گفت: اگر امروز نقصی از مدیران گرفته میشود و نقد واردی مطرح میشود، باید بپذیریم به نوعی نقد بر دانشگاه هم هست چرا که اینها در همین مرکز تربیت شده اند و دانش آموخته اند.
دکتر روحانی واژگان دانشجو و استاد را دو واژه بسیار قشنگ، زیبا و غرور آفرین در دانشگاه ذکر کرد و با تاکید بر اهمیت نقش امید در موفقیت و توسعه روزافزون کشور اظهارداشت: علت موفقیتهایمان در دولت یازدهم، کجا بود؟ از امید به آینده شروع شد و دیدگاه مردم نسبت به آینده بود که جامعه ما را در مسیر جدیدی قرار داد.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه دولت یازدهم و دوازدهم همواره به دنبال توسعه فضای باز مجازی در راستای تقویت دانشگاه و علم بوده است، گفت: در دنیای امروز علم و پیشرفت علمی بدون آشنایی به فن دیجیتال ممکن نیست و باید زیرساخت آن توسط دولت بیشتر فراهم شده و همه سواد فناورانهاش را یاد بگیریم.
دکتر روحانی افزود: امروز در کشورهای اروپایی، دانشجوی رده تحصیلات تکمیلی بدون گذراندن دو آزمون نمیتواند در هیچ دانشگاهی وارد شود؛ اول باید مسلط به فضای مجازی باشد و بتواند از این وسیله خوب استفاده کند و دوم باید شیوه تحقیق را بداند.
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه دانشگاه فقط علمآفرین نیست و دانشگاه باید کارآفرین هم باشد، اظهارداشت: دانشگاه باید هم علمآموز و هم مهارتآموز باشد. خلاقیت باید بوجود بیاورد والا این نیست که مغز دانشجو تبدیل شود، به یک حافظه کامپیوتری برای مسایلی که استاد در سر کلاس گفته و این را نگه دارد. یک زمانی هم که خسته میشود. اتوماتیک پاک میشود و از دستش میرود. دانشگاه برای این بوده که دانشجو خلاق شود و خلاقیت و مهارت هیچ گاه از بین نمیرود.
رییس جمهور تصریح کرد: مهم این است که دانشجو را چگونه تربیت کنیم که به یک انسان فرهیخته، کاربلد با مهارت و مسئول تبدیل بشود. مغز پر علم چه خاصیتی دارد علمی خوب است که با رفتار و اخلاق و کار توأم شود.
رئیس جمهور اظهار داشت: در واحدهایی که به عنوان کارآموزی در همه دورههای دادگاههای مختلف میرفتیم و آموزش میدیدیم، معلوم میشد که بین دانش و عمل ما چقدر فاصله است. ما باید کاری کنیم که هم مشکلات اقتصادی کشور را حل کنیم و هم در رشتههایی که نیاز است دانشجو بپذیریم.
رئیس جمهور اظهار داشت: اگر در رشتهای این همه دانشجو بیاوریم، هم خودشان در رشتهای که درس خواندند گرفتار میشوند و شغل پیدا نمیکنند و هم معلوم نیست آن پولی که دولت خرج کرده، چه مقدارش مجاز بوده است.
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه دانشگاه، صنعت، تولید و فناوری باید در کنار هم قرار داشته باشند، گفت: باید پارکهای علمی و فناوری با دانشگاهها مرتبط باشند. اگر این ارتباط را برقرار کردیم و به دانشگاهها استقلال دادیم موفق خواهیم بود. هر چه ما از استقلال و آزادی دانشگاه بکاهیم، ضرر کردیم. بدون آزادی، علم و پژوهش امکان پذیر نیست چراکه علم چارچوب نمیشناسد.
رئیس جمهور تاکید کرد: ما دانشگاهی قانونمند، با انضباط و نظم میخواهیم؛ دانشگاه حزبی و جناحی نمیخواهیم؛ دانشگاه ما باید از این قیود آزاد باشد؛ دانشگاه محل علم، تحقیق، پژوهش و نقادی و پرسشگری و البته محل پاسخ به بسیاری از سوالات است؛ البته اگر بگوییم دانشگاه باید به همه سوالات پاسخ بدهد، شاید محال باشد ولی ان شاء الله دانشگاه به اکثر سوالات پاسخ میدهد؛ دوستان نصیحتی کردند و گفتند ارتباط دولت با دانشگاه، رئیس جمهور با دانشگاه، باید بیشتر باشد این حرف به حق و درست است و امیدواریم خدا به ما توفیق بدهد تا عامل به این نصیحت باشیم.